SŁODKIE JEŻYKI29 Listopada 2016, 9:23 |
Poniedziałek 21 listopada bardzo słodko zapisał się w pamięci uczestników zajęć świetlicowych. Stało się to za sprawą zajęć kulinarnych, w czasie których dzieci przygotowały pyszny deser zatytułowany „Słodkie jeżyki”.
Przygotowanie jeżyków składało się z kilku etapów. Najpierw trzeba było ugotować specjalną masę czekoladową składającą się z mleka, masła, cukru, mleka w proszku, cukru waniliowego i kakao. Po przestudzeniu masy uczniowie rozpoczęli tworzenie i dekorowanie przysmaków. Do tego wykorzystali wafle w kształcie jeży, które posmarowane zostały masą i udekorowane ryżem preparowanym przypominającym kolce.
Po tych wszystkich przygotowaniach nastąpił najciekawszy i bardzo oczekiwany moment, czyli degustacja. Słodkie jeżyki okazały się przepyszne i szybko zniknęły w dziecięcych brzuchach